2. Veckans förebild, Nadja Öström

Veckans förebild är ingen annan än Nadja Öström. För de som känner till Nadja och för de som inte känner till henne har hon kommit att bli en alldeles egen person inom kostrådgivning och sköldkörtelhälsa. Hon är idag aktuell med hennes bok “Sköldkörtelsjuk & Frisk – ett inre kaos” och föreläser med jämna mellanrum i olika orter runt om i Sverige.

Det är grått och kallt ute när jag möter Nadja utanför Globen Hotel som bestämt. Känner pirr i magen av att få möta en person jag senaste tiden kommit att se upp till och beundra. Det lägger sig ganska snabbt när jag möts av en varm och energisk kram av Nadja och vi går in för att  beställa varsin kaffe.

Hon börjar med att berätta att hon varit frisör sedan 28 år tillbaka. Hon arbetade med ammoniakfri färg vilket på den tiden var rätt så ovanligt. Året är 1996 och hon arbetade som bland annat färgtekniker, vilket innebar att utbilda andra inom ämnet. Det var på den vägen hon kom att bli intresserad i hälsofrågor. Hon var frisören som gillade att ha många bollar i luften. Hon var ung, hon var energisk, hon var ostoppbar.

Fem år passerar och året är 2001. Nadja sitter i bilen och kör då hon för första gången i sitt liv drabbas av panikångestattack. “Jag dör nu. Jag kommer dö nu”. Hon trodde att hon skulle dö och förstod inte vad läkaren menade med att hennes panikångestattack var utfallet av stress. Hädanefter började det hända grejer som hon inte kände stämde och sökte vård för allt och ingenting. Energin gick från hög till låg, hon hade humörsvängningar i högsta grad, sexlusten försvann och en självkänsla som nådde botten.  “Jag kände inte igen mig själv längre” berättar hon. Spekulationer kring olika symptom far fram och tillbaka, läkarbesök som inte gav resultat och ett välmående som var i total kaos.

Året är 2010 och efter flera år i krig med sitt välmående och sjukvården får Nadja får sin diagnos. Hon diagnostiseras med sköldkörtelsjukdomen hashimotos sjukdom och hypotyreos. Hon medicineras med Levaxin som används vid saknad eller minskad produktion av sköldkörtelhormonet tyroxin.

“Innan jag fick diagnosen visste jag inte ens vad en sköldkörtel var. Jag visste inte ens att vi hade en sköldkörtel, ännu mindre hur viktig den var. Lungor, hjärta och hjärna visste jag,  men inte sköldkörtel. Man dör utan sköldkörteln och jag visste inte ens om att vi hade en.”

Med diagnos och medicinering klar tros det vara givet att hon skulle börja må bättre. Den bristande kunskapen om sköldkörtelsjukdomen inom sjukvården väckte allt fler frågor när hennes välmående inte nådde bättringsvägar. Det nådde en punkt där Nadja tillslut började självmedicinera sig själv i hopp om att någonting skulle hjälpa, vilket kom på gott och ont. ”Jag fick läsa på om sjukdomen och fick testa mig fram, vilket jag är tacksam för idag”. Nadja har alltid varit driven och kämpat för orättvisor. Hon ansåg att det var hennes och alla drabbades rätt att få rätt typ av sjukvård. Med det sagt insåg Nadja att hon var tvungen att ta saken i egna händer och tog sitt nästa steg. Hon började utbilda sig inom sjukdomen och allt som rörde sig runt omkring.

Hon fördjupade sina kunskaper kring bland annat basmedicin och tarmhälsa, samt utbildade sig till kost- och näringsrådgivare. Det här har hjälp henne att ta sig igenom hennes sköldkörtelsjukdom och känner att det nu är hennes tur att kämpa för de som inte orkar kämpa mer. Det är en sjukdom som inte bara påverkar den drabbade, men även nära människor runt omkring. Tanken med hennes bok “Sköldkörtelsjuk & Frisk – ett inre kaosvar att föra vidare hennes berättelse och kunskap till andra, men främst visa att man inte står ensam. En sjukdom som inte syns utåt och som inte uppfattas av andra och ibland sig själv, är en sjukdom som skapar stress i sig. Hon berättar att kost och återhämtning är viktigt, men att få rätt medicinering är A och O. För att ge det lilla extra engagerade hon sig även i sköldkörtelförbundet där hon satt som ordförande i tre år.

Det tog Nadja flera år att hitta tillbaka till sitt välmående och nu hjälper hon andra. Tack vare hennes drivkraft och engagemang tog hon tillbaka sitt liv. “Jag blev energisk och glad. Jag blev mig själv igen. Jag kände igen mig själv”. Med tillräcklig erfarenhet och utbildning delar Nadja nu med sig för att råda och stötta andra.

Idag, år 2018 är Nadja frisör.
Hon är kost- och näringsrådgivare.
Hon är efter uppehåll återigen ordförande i Sköldkörtelförbundet.
Hon är författare.
Hon är föreläsare.
Hon är mamma.
Hon är sjuk.
Hon är frisk.  

 

Stort tack till Nadja som delade med sig av sin historia. Ser framemot att se vad du gör härnäst.

Ps. Biljetter finns tillgängliga för hennes kommande föreläsningar där nästa tillfälle är i Göteborg den 5/1-2019. Ds.

Sammy-Joe Akar

Text & Foto: @sammyjoeakar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *